Een waterrad

 

Ik had al heel lang het idee om energie te halen uit het stroompje wat door mijn tuin naar de amblève vloeit.

Onder het spoor is een tunnel waar het water doorheen stroomt, ik heb van de spoorwegen toestemming gekregen om mijn idee te kunnen verwezenlijken.

Ik kwam op het idee een waterrad te maken en die te monteren aan het eind van de tunnel waar ik het water naar een punt kon begeleiden via p.v.c pijpen.

Het waterrad is inmiddels gemaakt van betonplex en gemonteerd maar ik heb er veel werk aan gehad, een maal is de as gebroken die het gewicht niet aan kon en diversen malen zijn er schoepen afgebroken, dit had als nadeel dat ik vaak moedeloos thuis zat te peinzen wat de doen maar het heeft wel geresulteerd tot wat het nu geworden is.

Samen met René uit Waspik( mijn dorpke in Nederland ) heb ik een versnellingskast met kettingwielen samengesteld om de rotatie van de as van het rad te versnellen van 8 toeren naar ongeveer 260 toeren per minuut om de aangeschafte generator aan te drijven, dit lijkt allemaal goed te werken maar we zijn er deze week achter gekomen dat de omvormer gelijkrichter misschien kapot is, ik weet dus nog steeds niet wat de opbrengst zal zijn, wel weet ik dat er al meer energie en geld inzit dan ik er ooit uit zal kunnen halen maar het is een leuke hobby en voor een goed doel, ik hoop wat minder afhankelijk te worden van de energiemaatschappijen.

Wij hebben inmiddels zonnepanelen en een warmtepomp boiler en een houtkachel die aangesloten is op de radiatoren van het huis zodat ik het hele huis warm kan houden zonder al te veel mazout te hoeven gebruiken.

Wel ben ik bang dat als de milieubeweging in de buurt er achter komt dat ik een waterrad heb geïnstalleerd in het bos, ik heb gehoord dat zij nog al wat problemen kunnen maken van het kanaliseren van een natuurlijk stroompje, maar om zo iets officieel te maken schijn je jaren bezig te zijn, ik hoop maar dat zij geen Nederlands kunnen lezen.

Op de volgende link kunt u een filmpje zien van het waterrad http://youtu.be/yIAXTg1txQ0

 

 

 

 

 

 

 

Ardennen nieuws

De langzame klusjesman

Lees meer...

Het eindresultaat

Lees meer...

Treinwagon in de tuin

Lees meer...

Een waterrad

Lees meer...