Korte Historie

Porte de la Lienne is gelegen langs de rivier de Amblève kort bij de plaats waar haar kleinere zusje de “Lienne” zich met haar samenvoegt.

De schitterende dalen die in de loop der eeuwen door beide rivieren zijn gevormd hebben altijd al een grote aantrekkingskracht gehad op toeristen. Toerisme en bosbouw hebben dan ook altijd een stempel gedrukt op de regionale economie. De industrialisering van de regio had weliswaar invloed op de welstand maar heeft weinig veranderd aan de identiteit van de bevolking in de valleien. Nog steeds stralen de verschillende plaatsjes in meerdere opzichten vriendelijkheid uit.

In de periode 1840 tot 1935 werd in het Liennedal mangaanerts gewonnen. De mangaanmijnen zorgden voor heel wat activiteiten in de anders zo rustige valleien. Hier en daar zijn nog enkele zaken die aan die bewogen tijden doen terugdenken. Porte de la Lienne werd omstreeks 1850 tezamen met het naastgelegen station gebouwd als “Hotel de la Gare” en diende om onderdak te bieden aan zowel toeristen als aan bezoekers van de mijnen.
Inmiddels is met de sluiting van de mijnen de rust weergekeerd in de dalen en zet de stichting “Le GRAL” zich in om de weinige monumenten uit die tijd te behouden.


Vliegvissen

Goed vliegviswater is schaars in de Ardennen. Een privé vliegvisparcours dat voor iedereen toegankelijk is, is uniek. Hotel Port de la Lienne en het vliegvisgezelschap “ Les Pêcheurs Sportifs” bieden de mogelijkheid om met een dagvergunning te vissen op een goed beschermd en goed beheerd stuk van de Ambleve.

Het parcours is niet heel lang. De Ambleve is er wel breed, zo'n 30 meter. Het visbestand bestaat voor het overgrote deel uit wilde (!) forel. De gemiddelde maat ligt rond de 30 cm. Ieder jaar worden er forellen gevangen tot over de 40 cm. Verder zit er vlagzalm, die vooral in September mooie sport kan geven.

Vanaf het moment dat het voorjaar intreedt tot het visseizoen eindigt (eind September) stijgen de forellen, op gezette tijden, gretig op een goed aangeboden droge vlieg. Verwacht overigens geen gemakkelijke visserij; wilde forel kan erg kieskeurig zijn.

De ideale uitrusting bestaat een lichte hengel (8 ft., # 3-4), een drijvende lijn, waadpak en waadstok (!). Er mag gevist worden met (weerhaakloze) droge vliegen, nimfen en natte vliegen. Lood in de vliegen is niet toegestaan! Alle vis moet teruggezet worden (C+R).

Er worden jaarlijks 50 dagvergunningen uitgegeven. Deze kunnen aan de bar in het hotel gekocht worden. Wekelijks worden er niet meer dan 6 vergunningen verstrekt. Een dagvergunning kost maar € 15,-. Naast de dagvergunning is een jaarkaart van het Waalse gewest verplicht, deze is online te koop via www.maisondelapeche.be.

Wegens het beperkte aanbod is het verstandig vooraf een dagvergunning te reserveren.


Toerisme

Het toerisme in die tijd bestond in hoofdzaak uit de meer gegoede burger, tenslotte had een eenvoudig werkman geen mogelijkheden om in de Ardennen te geraken en kon men over de huidige vakantiebestemmingen zoals Spanje, Tunesië enz., toentertijd slechts in sciencefictionbeelden dromen.
Niet alleen de heilzame bronnen van de Ardennen werden druk bezocht maar er kwam ook steeds meer interesse voor andere activiteiten en bezienswaardigheden. 
Vakantie in de Ardennen werd door de welvaartsgroei voor een steeds grotere groep bereikbaar. Dat toerisme heeft eraan bijgedragen dat in de omgeving van Porte de la Lienne een keur aan mogelijkheden bestaat om te ontspannen. 

Leest u ook het verhaal van Sjef van Poel over de wandeling aan de Lienne. Klik hier


Bezienswaardigheden

In het verlengde van onze tuin bevinden zich bevers. 
Zoals u op onderstaande foto's kunt zien, zijn ze tot heel wat toe in staat!


Bikers days

Sinds de eerste editie, die in 1999 gehouden werd, hebben de Bikers’ Days van jaar tot jaar een meer dan uitzonderlijke groei gekend. "The Bikers' Days - Open circuit for everybody" Dankzij dit succes, zijn wij vandaag in staat om u in alle exclusiviteit de allermooiste Europese omlopen te laten ontdekken aan het stuur van uw eigen motor. De lijst met legendarische en befaamde circuits wordt elk seizoen uitgebreid om aan de steeds stijgende vraag te kunnen voldoen : Spa-Francorchamps, Catalunya, Magny-Cours, Dijon-Prenois, Nürburgring, Mugello, Pau-Arnos, Le Vigeant,... Ingedeeld in 3 niveaus in functie van uw rijervaring, legt u de omloop af in optimale veiligheidsomstandigheden : technische controle, verplichte briefing, interventiewagens, baancommissarissen, minimum 2 ziekenwagens, medische dienst met reanimerende arts, … Alle noodzakelijke inlichtingen en de inschrijvingsformulieren zijn op deze site terug te vinden. De organiserende staff staat eveneens ter beschikking om waar nodig hulp te bieden. Een goede raad : aarzel niet om U in te schrijven. Door het succes van de vorige edities kan immers een snelle verzadiging van de vrije plaatsen worden verwacht.


Coo

Bezienswaardig en zeer bekend zijn de watervallen van Coo. Het kan gratis worden bezocht en dient als startpunt voor de vele wandelaars. De waterval is met 15 meter de hoogste en meest beroemde waterval van België. De kleine waterval bestaat sinds ongeveer de 15e eeuw, de grotere waterval is opgericht in de 18e eeuw door de Prins-abt van Stavelot om het aan een waterloop gelegen Petit-Coo tegen overstromingen te beschermen.

 


Grotten van Remouchamps

De Grot van Remouchamps wordt sinds 1828 door toeristen bezocht. De harshoudende fakkels die destijds door de eerste bezoekers gebruikt werden, moeten maar een vage indruk nagelaten hebben, in vergelijking met de pracht dat heden te zien is, dankzij de luister van de moderne verlichting. De mysterieuse sfeer die hierdoor gecreeërd wordt overschrijdt van verre de glansrijke ondergrond.

 

 


De termen van Spa

De stad Spa, die vroeger ook wel de ‘Parel van de Ardennen’, het ‘Café van Europa’ werd genoemd, is wereldwijd bekend om haar water en haar internationaal vermaard thermalisme sinds de 18e eeuw. Ontdek alle facetten van deze nog steeds rijke en mooie stad, die dankzij haar thermen een uitzonderlijke plek is. Alle informatie die u moet weten om uw bezoek aan ons zo goed mogelijk voor te bereiden.


Monde Sauvage Safari

Op een twintigtal kilometer van Luik ligt het pitoreske dierenpark Monde Sauvage. Fange de Deigné, 34920 Aywaille Monde Sauvage combineert een SafariPark met een dierenpark.

 

 

 

 

 

 


Ninglinspo

De "NINGLINSPO", een bizarre naam, om te glimlachen. Maar het is in feite een prachtige vallei, te weinig bekend. Een vallei "romantisch", in de werkelijke definitie juicht"de smaak van de mysterie en fantasie". Een vallei waar stroomt een kleine rivier, maar waar een reus die hier en daar de hand van de overdreven rotsen gegooid. In zowel soft en rekwiranten naar de droom, maar ook gemarteld en grandioze landschappen. Is het huis, terwijl we vaak heel ver zult vinden!

 


Oorlogsmuseum La Gleize

Het museum December 44 bij La Gleize is opgedragen aan de 40 miljoen mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de oorlog 40-45 stierven. Opdat deze oorlog waarlijk de laatste moge zijn en wij allen fanatisme en geweld van de hand wijzen. May this war really be the Last one and may all of us refuse fanaticism and violence.

 

 


Parc Animalier

Prachtig park met natuurlijk veel dieren. Het dierenpark, nodigt u uit om dieren in onze klimaten op dag parole ontdekken. Meer dan 40 hectare van de vlaktes en bossen. Ga naar de ontdekking van grote uitgestorven roofdieren, zie de morfologische verschillen tussen schapen en de schapen of gewoon wilde zwijnen van onze rondvluchten De dierlijke park van La Reid heeft nu meer dan 300 dieren dag parole in dertig soorten!

 

 

 

 

 

 

 

 


Plopsa Coo

Aan de voet van de watervallen van Coo vindt u dit compleet atractiepart met Karting, wildpark, rollercoasters en nog veel meer spannende en leuke dingen voor jong en oud.


Puzzle Planet

Puzzle Planet, een unieke ervaring ! 's Werelds grootste houten doolhof daagt u uit ! Hèt attractiepark voor iedereen die van puzzelen houdt. Gesitueerd rondom een gezellig petit-restaurant, met een terras dat een weids uitzicht biedt op de prachtige Ardennen, vindt u de unieke houten doolhof, de breinbreker-ruimte, onze workshop en 's winters de skipiste Val de Wanne. De ideale lokatie voor zowel gezinsrecreatie alsook voor scholen, clubs, bedrijven en instellingen die in een plezierige ontspannen sfeer hun puzzels willen oplossen.

 


Spa - Francorchamps

Aan het begin van het jaar 1920 kon niets de gebruikelijke rust van Francorchamps verstoren, een vredig dorpje op een heuvel, vlakbij de Hoge Venen. Tot op een mooie zomerdag twee bekende heren uit de wereld van de automobielsport neerstreken in Hôtel des Bruyères. Het waren Jules de Thier, directeur van de krant "La Meuse" en Henri Langlois Van Ophem, directeur van de Sportcommissie van de R.A.C.B. Beiden hadden het idee de wegen tussen de dorpen Malmedy, Stavelot en Francorchamps met elkaar te verbinden en er een autocircuit van te maken.

Ardennen nieuws

De langzame klusjesman

Lees meer...

Het eindresultaat

Lees meer...

Treinwagon in de tuin

Lees meer...

Een waterrad

Lees meer...